maandag 30 september 2013

Bananen-toffeetaart van Donna Hay

Jippie, eindelijk hadden we een keer prijs bij de Nationale Postcode Loterij. En een hele leuke prijs, want we mochten een kookboek uitkiezen.
Nu wilde ik al zolang een boek van Donna Hay. Niet alleen voor de geweldige recepten, maar ook voor de prachtige foto's in haar boeken.



Afgelopen donderdag kwam die binnen, 'Simple Dinners'. En er staan echt super recepten in.
Mijn oog viel eigenlijk meteen op de bananen-toffeetaart, een variatie op de bekende banoffee pie.
Het is een klassiek, zeer verleidelijk dessert waar het water je in de mond loopt. De taart is krokant, kleverig, romig en vol van smaak.
De voornaamste ingrediënten zijn bananen, slagroom en karamel.


In de meeste recepten wordt dulce de leche gebruikt. Dit is dikke gekaramelliseerde melk, gemaakt van langzaam verwarmde en ingedikte gecondenseerde melk.
Om deze karamel spread te maken  laat je het dichte blikje ongeveer 2 - 3 uur zachtjes koken in een pan met weter. Het blikje moet wel steeds onder water staan, want anders heb je de kans dat het blikje ontploft.
Laat het daarna goed afkoelen en bewaar het daarna in de koelkast.

Op Francesca Kookt kun je een hele handige manier vinden waarop je deze heerlijke karamel spread kunt bereiden.

Ik ben uiteindelijk voor de hele makkelijke manier gegaan en heb gewoon karamelsaus gekocht.


Bananen-toffeetaart - uit 'Simple Dinners' van Donna Hay
6-8 personen

150 g gewone, zoete shortbreadkoekjes, verkruimeld (ik heb spritsen gebruikt)
100 g boter, gesmolten
150 g pure chocolade, fijngehakt
60 ml slagroom
125 ml kant-en-klare karamelsaus of dulce de leche
250 ml mengsel (verhouding 1:2) van mascarpone en slagroom
2 el poedersuiker
280 g zure room 
3 bananen, gepeld en in dunne plakjes

Meng koekjes en boter en druk het mengsel op de bodem en tegen de randen van een boterkoekvorm van 24 cm. Laat goed koud worden in de koelkast. Roer chocolade en slagroom in een pan met dikke bodem op laag vuur tot een gladde massa. Giet de chocolade over de gekoelde bodem en verdeel met de achterkant van een lepel tot een gelijkmatig laagje. Zet minimaal 5 minuten in de koelkast. Schenk daarna de karamel in de taartbodem.

Klop mascarpone-slagroommengsel, poedersuiker en zure room met een garde op in een kom tot zich zachte pieken vormen. Spatel de banaan voorzichtig door 3/4 van het room-mengsel en schep het op de karamellaag. Dek af met de rest van het mengsel en zet tot het opdienen in de koelkast.

Eet smakelijk.

Liefs Janneke



vrijdag 27 september 2013

40 jaar getrouwd



Een aantal weken geleden waren mijn ouders 40 jaar getrouwd. Zelf waren ze niet van plan een feest te geven. 
Maar mijn zus en ik besloten toch iets voor ze te doen en we organiseerde een surprise feest.
En daar hoorde natuurlijk ook een Verleidelijke Tafel bij. 


Met heerlijke kazen.


Lekkere worst.



zondag 22 september 2013

Frambozen kwarkboltaart

Mijn kleine meisje wordt over een kleine 2 maanden alweer 4 jaar. Ik wil heel graag op haar feestje een tafel vol lekkere en verleidelijke taarten presenteren.
En de komende weken ga ik ze even proefdraaien.

Nu wil het dat het magazine Allerhande haar 30-jarige bestaan viert met een prachtige uitgave vol met heerlijke en feestelijke taarten.
Daar kan ik wel wat nieuwe creaties uithalen die perfect zullen passen op mijn meisje haar prinsessenfeest.

De eerste die ik heb uitgetest is de Frambozen kwarkboltaart.




Deze gaat zeker een mooi plaatsje krijgen op de Verleidelijke Tafel van mijn prinsesje. Het recept van deze taart kun je hier vinden.



maandag 9 september 2013

Wit met een vleugje groen

De man van mijn nichtje werd iets meer dan een week geleden 40 jaar. En dat moest natuurlijk gevierd worden.
Ik mocht zorgen voor zoete verleidingen. Het thema was 'Wit met een beetje groen'.

Ik had gekozen voor chocolade cakepops, limoenkwarktaart in een potje en limoen mini cupcakes.
En dit alles heb ik gepresenteerd in een witte kast.




De foto's zijn gemaakt door Hedy von Reth
En voor meer foto's van het feest kan je terecht bij het blog 'Welkom bij Boontjes Boerderij'


Cakestand, rietjes, bakerstwine en printables:  Sweet Table Shop
Bordje Feest: Laura van LieLa Creaties en Boontjes Boerderij
Fotografie: EtreRavi Fotografie


woensdag 4 september 2013

Mijn eerste verjaardag met Rupsje nooitgenoeg


Ik denk dat iedereen het wel kent. Het prentenboek 'Rupsje nooitgenoeg' van Eric Carle. Het verhaal over het rupsje dat zo'n honger heeft dat hij maar door eet. Elke dag wordt hij een beetje dikker. En aan het einde van het boek transformeert die in een prachtige vlinder.
En wat is er nu leuker als je 1 jaar wordt, dat je een feestje krijgt geheel in het thema van 'Rupsje nooitgenoeg'. 



Een mooie rups gemaakt van lampionnen als decoratie.



Een tafel vol lekkers.



De voornaamste kleuren waren rood en groen, die natuurlijk perfect passen in het plaatje.


Het middelpunt van de tafel was natuurlijk de feesttaart voor de jarige. Deze is gevuld met mascarpone-room en verse aardbeien.





Fruit kan natuurlijk niet ontbreken op een tafel in het thema 'Rupsje Nooit Genoeg'.



En eerlijk is eerlijk, wat snoep natuurlijk ook niet.


En op het einde mochten alle kindjes nog een zakje meenemen met een cadeautje erin.



De lampionnen rups &  schalen met afbeelding rupsje nooitgenoeg:  in samenwerking met Laura van LieLa creaties
Rietjes en cadeauzakjes: Sweet Table Shop
Taart en cakepops: De Verleidelijke Tafel

dinsdag 3 september 2013

Limoenkwarktaart in een potje

Voor de Verleidelijke Tafel met het thema 'Wit met een vleugje groen' had ik ook limoenkwarktaart in een potje gemaakt. Dit keer geen kwarktaart uit een pak, maar heb ik het gebaseerd op een recept uit 'Het grote komen eten kookboek'.


Limoenkwarktaart in een potje 


Ingrediënten

Porties : 20 

  • 150 g verkruimelde (brosse) kokoskoekjes
  • 150 g suiker
  • 60 g boter
  • 700 g kwark
  • 350 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 gelatine blaadjes
  • sap van 2 limoenen
  • rasp van de schil van 2 schoon geboende limoenen

Bereidingswijze

Bereiding: 30 min  ›  Extra tijd: 4uur in de koelkast  

  1. Verkruimel de koekjes in een afsluitbare zak. Smelt de boter in een pannetje of de magnetron en meng dit goed met het kruimelmengsel.
  2. Verdeel het kruimelmengsel over de potjes en druk goed aan.
  3. Klop de room op met de suiker en de vanillesuiker. Meng de room met de kwark.
  4. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
  5. Rasp de schil van de limoenen en pers de limoen(en) uit. Verwarm het limoensap en de rasp in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij de warme limoensap. Verwarm dit al roerende een aantal minuten tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat het even afkoelen.
  6. Meng het limoensap-gelatinemengsel door het kwarkmengsel en roer nog even goed door. 
  7. Spuit het kwarkmengsel met een spuitzak in de potjes
  8. Doe de deksels op de potjes of bedek ze met folie en zet ze minstens 4 uur (of een nacht) in de koelkast om op te stijven.



Limoen mini cupcakes met een limoen botercrème

Afgelopen weekend heb ik een Verleidelijke Tafel mogen maken op een feest van iemand die 40 werd. Het thema was 'wit met een vleugje groen'. Ik heb zelf geen foto's van de tafel gemaakt, deze zijn gemaakt door een professionele fotografe. Ik heb deze nog niet gekregen, maar ben wel heel benieuwd hoe ze zijn geworden. Zodra ik de foto's heb zet ik ze natuurlijk op mijn blog.

Ik had 3 verschillende Verleidelijke zoete hapjes gemaakt, waaronder deze mini limoen cupcakes. 



Recept Limoen cupcakes met limoen botercrème

Cupcakes (Ongeveer 48 mini cupcakes)
Gebaseerd op het recept vanillecakejes uit: '500 cupcakes' - Fergal Connolly & Judith Fertig

230 g zachte boter
230 g zeer fijne kristalsuiker
230 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
4 eieren
Limoenrasp van 1 à 2 limoenen
Limoensap van 1 à 2 limoenen

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Zet de papieren vormpjes in muffinbakplaten.

Doe alle ingrediënten in een middelgrote kom en klop ze met een handmixer in 2-3 minuten tot een bleke, luchtige massa.
De limoen moet je naar eigen smaak toevoegen.

Schep het beslag in de vormpjes en bak de cakejes ca. 15 minuten of tot een spies die je in het midden steekt er droog uit komt. Het ligt ook aan de hoeveelheid sap die je toevoegt hoe lang het ongeveer duurt. Hoe vochtiger het beslag hoe langer de cakejes moeten.

Neem de bakplaat uit de oven en laat ze 5 minuten staan. Zet de cakejes op een rooster en laat ze afkoelen.



Limoen botercrème
Gebaseerd op het recept van Cakies

250 g zachte roomboter
250 g gezeefde poedersuiker (mag ook minder, ligt aan je eigen smaak)
Limoenrasp van 2 limoenen
Limoensap van 2 limoenen

Rasp de limoenen en pers ze daarna uit.
Het limoensap kun je eventueel zeven.
Doe de boter in een kom en mix het kort luchtig. Mix daarna de helft van de poedersuiker erdoor totdat de poedersuiker helemaal is opgenomen.
Voeg daarna de limoenrasp en limoensap toe. Ook hier geldt hetzelfde als bij de cakejes, dat je moet kijken hoeveel ongeveer.
Mix dit weer goed door elkaar en doe daarna de rest van de poedersuiker (of naar smaak) toe de botercrème. Mix tot het een mooi luchtig en romig mengsel is geworden.
Ik mix de botercrème meestal zo'n 10 minuten in totaal.

Nu is de botercrème klaar voor gebruik en kan je ze op de cakejes spuiten.
De crème is ook lekker als vulling voor een taart.